Bild
Nästa artikel
Världens bästa enduroförare

Världens bästa enduroförare

Nyheter

International Six Days Enduro körs just nu i Portugal och har blivit den enda tävlingen där Världens bästa motorcykelförare faktiskt möts. Hejja Sverige!

När Enduro VM kommit att få en allt mer undanskymd roll känns det som om det International Six Days Enduro som tagit över som den tävling där de bästa förarna möts. Tycker ni att jag överdriver? Vi har de amerikanska serierna som lockar en del europeiska toppförare med bättre ekonomi och gör det helt onödvändigt för amerikanare att ta sig över Atlanten för att köra ett bortglömt VM. Vi har ett konkurrerande mästerskap kallat WESS som ser till att en kille som Joseph Garcia kan kvittera ut lön, även om det innebär att han måste köra tävlingar som är väldigt långt ifrån "klassisk enduro". Vi har ett VM som av många nationella förare i Skandinavien anses för dyrt i förhållande till vad det ger sponsorerna att man istället kör EM. Och vi har australiensarna som även de har svårt att få ihop ekonomin för att köra VM.
Endurosporten är med andra ord ganska fragmentiserad men kommer samman i International Six Days Enduro – som i år körs i Portugal i närheten av Portimao, racingbanan Autodromo International do Algarve är centrum för tävlingen. Depån är belägen inne på anläggningen och i direkt anslutning till banan finns fyra av de tio specialprov som kommer att köras.

Världsmästaren Brad Freeman försvann redan första dagen av ISDE.
Världsmästaren Brad Freeman försvann redan första dagen av ISDE.

Jag kollade in live timing-appen under måndagen och det är intressant att se att australiensaren Daniel Sanders (som har kört VM men nu tävlar nationellt) leder dagen, före spanjoren Josep Garcia (som tävlar i WESS) före jänkarna Ryan Sipes (före detta supercrossstjärna) och Kailub Russel (som kör GNCC). Vilken blandning! Tyvärr har redan den nyblivna Världsmästaren i enduro – Brad Freeman – kraschat och lär ha fått en fraktur.  Bästa svenskar i skrivande var Albin Norrbin på 35:e och Albin Elowson på 36:e plats, men veckan är som sagt lång. 

Går fint att följa loppet live i appen.
Går fint att följa loppet live i appen.

Det svenska landslaget i enduro ställer upp i samtliga tre nationsklasser och Sverige representeras dessutom av tre lag i klubblagsklassen. Totalt 19 svenska förare finns på plats i Portugal. Samtidigt så saknas vissa toppnamn. Mikael Persson valde efter skadan på GGN att fokusera på Novemberkåsan och Hanna Berzelius verkar göra samma prioritering. Men nog har vi väl ändå ganska vassa lag? 

Herrlandslaget: Albin Elowson, Rikard Hansson, Noa Largén, och Albin Norrbin.
Damlandslaget: Emelie Karlsson, Martina Reimander, Emilia Reimander.
Juniorlandslaget: Oskar Ljungström, Max Ahlin, Joakim Grelsson, 

Tävlingarna har dragit igång idag måndag och pågår hela veckan, med avslutning på lördag. Kolla in länkarna för att följa tävlingarna. Bäst rapport för oss svenskar sker på racemagazine.se som har reportern Kalle Lundstedt på plats som rapporterar dagligen och även gör YouTube-raporter. Se hans måndagsrapport här nedan. 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.