Bild
Nästa artikel
Förhoppningsvis blir det litet torrrare när Novemberkåsan 2020 körs redan i juli.
Förhoppningsvis blir det litet torrrare när Novemberkåsan 2020 körs redan i juli.

Novemberkåsan flyttas till juli 2020

Nyheter

Nyheten slog ner som en bomb. Kommittén för Novemberkåsan har beslutat att 2020 flytta den klassiska endurotävlingen till juli månad, vilket kommer att ställa helt andra krav på förarna.

Okej, om ni inte klurat ut det tidigare så var den här artikeln ett 1-aprilskämt från Endurobloggens sida. Dte kommer även fortsättningsvis att vara värsta tänkbara förhållanden när Novemberkåsan ska avgöras. 


Novemberkåsan
körs vanligtvis, som namnet antyder i November men har flera gånger körts andra månader. Svenska Motorklubben Centralstyrelsen som styr kring tävlingen har nu beslutat att 2020 istället flytta tävlingen till juli månad efter starka påtryckningar från Kåsaklubben. 
– Det är ett beslut som vuxigt fram under lång tid. Vi hade ju en decemberkåsa 2018 och även 2019 kommer vi tvingas att flytta tävlingen. Man kan inte säga att det är fullt i tävlingskalendern i November men likväl har vi sett det här problemet, berättar Fritz Lundhgren som är aktiv i arrangörsledet.
– Förarna verkar slitna i November, de säger att de inte ens klarar att köra Six Days och Kåsan samma år för de ligger för nära. Det gick kanske förr i tiden, men idag verkar det vara väldigt svårt. 

Klubben började då titta på alternativ och 2020 blir det alltså ett försök med att flytta tävlingen till juli månad. Klubben poängterar dock att 2020 blir ett test, för att se hur det faller ut. 

– Vi har en ansökan från Gävle om att köra Novemberkåsan och vi minns ju hur kallt det kan vara där uppe. Förarna riskerar att frysa. Och vi har ju även publiken att tänka på. Med allt det här sammantaget har vi beslutat att 2020 testa att köra tävlingen i juli månad istället. Nu när hela SM-kalendern förskjuts till augusti så kommer det att passa perfekt. Förarna är utvilade och kan värma upp ordentligt. Vi har dessutom inga problem kring huruvida de ska få köra med dubbdäck eller inte. 


Dessutom finns det i och med detta dessutom större möjlighet att få mycket publik till tävlingarna. Svenska Motorklubben Centralstyrelsen har kring detta verkligen "tänkt utanför boxen" som det heter och kommer anordna tävlingen i ett samarbete med Parks and Resorts Scandinavia AB som driver Skara Somarland

– Vi har sett hur Astrid Lindgrens värld hjälpt till med arrangemanget i Vimmerby och tar det tänket nu ett snäpp till, berättar Christer Ljungmarck som är VD. Istället för att arrangera Novemberkåsan när anläggningen har lågperiod tänker vi inrätta en Motorsportvecka för att dra mer publik till anläggningen, ett koncept man sett fungera ypperligt i Karlskoga där Karlskoga EK arrangerade en SuperEnduro-tävling under kommunens Motorsportvecka. 
Vilka övriga tävlingar som kommer att komplettera Novemberkåsan är dock inte klart.  
– Jag tänker att det är perfekt. Motorfolk är vana att bo på enkla grusplaner i sina husvagnar hela sommaren ändå. Här har de varma duschar och tillgång till ett poolområde. Efter att de kollat på tävlingen kan familjen ägna sig åt egna hissnande åkattraktioner som Big Drop, Cobra och Gruvbanan. Och om vi kan få fler deltagare till tävlingen har vi dessutom chans att få med den i det österrikiska märkesmästerskapet WESS vilket ger mer möjlighet till sponsorintäkter från energidryck. Det här ser vi som en framtidsvision för hela sporten avslutar Christer Fogelmarck.  

Novemberkåsan kommer dock fortsättningsvis att vara en tuff tävling och arrangören ser framför sig att de eventuellt måste utöka längden för tävlingssträckorna. Nu startar ett enormt jobb att ta fram sträckor och göra allt klart för arrangemanget. Parks and Resorts Scandinavia har aldrig tidigare arrangerat en motortävling av den här digniteten och redan nu börjar arbetet med hur banan kommer att dras.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-04-01 13:13

F-n trot om inte jag skulle anmält mig om jag inte noterat dagens datum...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.