Bild
Nästa artikel

Mikael Persson vinner Novemberkåsan 2021 i Gävle

Nyheter

Albin Elowson hade länge ett grepp om årets Novemberkåsa med Micke Persson på andra plats men efter att Albin fått bryta den näst sista sträckan så kunde karlskogagrabben ta hem segern!


 

Det var tydligt redan inledningsvis att trion Albin Elowson, Mikael Persson och Pontus Högberg var de som skulle göra upp om segern. Albin kopplade dock snabbt ett grepp genom att vara snabbast på de flesta sträckor, tätt följd av Pontus och Micke. På sträcka 10 tappade dock Pontus fem minuter på Micke. Därefter hade vi Markus Adielsson på fjärde plats genom dagen och som snabbaste junior. Han ledde juniorklassen med nio minuter tillgodo på Max Erlandsson och Axel Semb, som hade en mycket tät fight vid midnatt.
På den tolfte sträckan blev det dock stor förändring. Micke kom in i mål utan att Albin syntes till. Vår uppgift så här vid tretiden är att han bröt med maskinproblem, men det är obekräftade uppgifter. Micke passade samtidigt på att dryga ut ledningen med fyra minuter, trots att han enligt uppgift fick "borra duktigt" under SS12. Vi såg och hejjade sedan på Micke under slutet av SS13 där han kunde dryga ut med ytterligare fyra minuter mot Pontus Högberg, på en väldigt stabil andraplats.
Efter den näst sista sträckan är det också endast 13 sekunder skillnad mellan Marcus Adielsson och Niclas Lindberg. I juniorklassen skiljde det inför den sista sträckan bara två minuter mellan Max Erlandsson och Alex Semb. 

När Mikael Persson rullade in i mål strax innan 04 på morgonen så var det inte bara efter en väldigt lång dag i Gävle utan också som en fantastisk avslutning på en makalös säsong. Förutom SM-guld så vann Micke även Gotland Grand National och dessutom en mycket imponerande tredjeplats i Six Days.

– Det är såklart inte så här man vill vinna, men man ska i mål också. Stort tack till alla som hjälpt mig det här året, konstaterade en trött Micke på målrampen. 

Hemmaåkaren Pontus Högberg gick i mål på en mycket imponerande andraplats. Totalt 20 minuter efter Micke. Marcus Adielsson kunde också säkra tredjeplatsen framför Lindberg. På femte plats kom Linus Fasth. Vinnare i Senior-klassen var Daniel Sundkvist från Hudiksvalls MCK som också tog en åttondeplats. Mycket imponerande! 
På sjätteplats kom hemmaföraren Joakim Nordin före Oliver Nelsson på sjunde plats och med Anton Sandstedt på nionde, före Jimmy Wicksell. 

Amanda Elvin ledde damklassen länge ensam då Tina Månsson tyvärr brutit precis som Hanna Lagher. Tyvärr ingen målgång för henne på den sista sträckan och därmed ingen placering. 

Stämningen i spåret var som vanligt en folkfest. Eldar, musik och motorsågsvarvande tokar om vartannat. Fyrverkerier, raketer och bengaliska eldar. Precis så som en Novemberkåsa ska vara. Det här är landets mest historiska motorcykellopp, en av världens tuffaste endurotävlingar och den mest åtrovärda seger som finns för en enduroförare. 

Alla förare som ställer sig på startlinjen tar sig an sin största utmaning och bara att ta sig i mål är en enorm bedrift. 139 kom till start och 116 klarade sig igenom alla sträckor på dagen. Strax innan midnatt fanns 81 förare kvar i tävlingen. Klockan 03 fanns 53 förare kvar. När Micke Persson gick i mål strax innan 04 på morgonen var 48 förare fortfarande igång. Totalt gick 37 förare i mål. Sist in var hjälten Fredrik Lejon från SMK Dala Falun. Han såg till att få riktig valuta för anmälningsavgiften genom att ha en körtid på 12 timmar och 36 minuter och då ingår inte transporter i det... De sista fyra var dock inte inom respittiden, sist att officiellt fullfölja var junioren Dennis Rotebäck från Vimmerby MS på plats 33.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.