Bild
Nästa artikel

Ljunggren är Kåsakungen!

Nyheter

Det var en tuff Novemberkåsa i Eskilstuna men Joakim Ljunggren visade att gammal är äldst och höll undan för alla ungtuppar. Han var redan historisk – men med sin nionde seger tog han också hem sin tredje Kåsa – och befäste sin Kungatitel för all framtid!

Novemberkåsan i Eskilstuna blev minst sagt en tuff historia. Hanna Berzelius konstaterade efter dagsetapperna att det här var en Kåsa som  rent av vart tuffare än den i Enköping, vilket inte säger lite. Vi som stod i Klevakärret och kollade under första varvet kan intyga att det verkligen såg brutalt ut. 
Redan under andra sträckan var det dock slutkört för Albin Elowson, som vunnit de senaste två Novemberkåsorna. Han krokade enligt uppgift ihop med en annan förare, gick omkull och slog eventuellt upp en skada i armbågen. Han åkte till sjukhuset för  att röntga, men vi vet inte mer om skadan än så. 
Istället var det Niklas Persson som utmanade sin klubbkamrat Jocke Ljunggren och också var snabbast på ett par sträckor. Trea var Martin Larsson, följt av Anton Nord, Oliver Nelson och Richard Alun efter de fem sträckorna på dagen. Men det är som bekant på natten det avgörs.
Även Adam Andersson och Rikard Hansson fick bryta med maskinproblem och missade tyvärr att ens gå ut på nattsträckorna. 

101 förare gick ut på nattsträckorna, av 167 startande. När mörkersträckorna drog igång kunde Jocke Ljunggren relativt snabbt koppla grepp om tävlingen. Rutinen verkade onekligen betala sig. Han körde extremt jämt jämfört med sina dagstider och kunde gå om Niklas Persson och ta ledningen. När vi såg honom i spåret ser det nästan oförskämt avslappnat och enkelt ut. 
Niklas låg och körde fortsatt extremt bra, men tappade runt 20-30 sekunder per sträcka. Efter första varvet på natten, förarna kör nämligen alla sträckorna från dagen två gånger på natten, så var Jockes ledning över fem minuter.


Lyckligtvis för förarna drogs sträckan i Klevakärret om under nattsträckorna och även ett par andra riktiga surhål drogs om. Eskilstuna har fått över 80 millimeters regn de senaste dygnen vilket onekligen gjort en del kärr till sjöar. Alla fans var dock inte överens med tävlingsledningen om det beslutet och det är trist att höra om fyllskallar som tjafsar med funktionärer.
55 förare var kvar efter första varvet på natten, varav två damer – både Hanna Berzelius och Hedvig Dahlberg. 

En förare som vi verkligen gillade att följa i spåret var vår sjufaldiga världsmästare Anders Eriksson som dominerade Senior-klassen. Körde grymt snyggt och att döma av körning gen kunde man inte tro att det var hela 20 år sedan som Anderas körde sin första Novemberkåsa. Han lär dock ha kört närmare 380 timmar motorcykelkörning i år inför denna Novemberkåsa så han har verklligen förberett sig minutiöst. Och om han kör så mycket som pensionär – hur mycket körde han egentligen då som proffs? 

Näst sista sträckan verkade tävlingen dock avgöras. Jocke Ljunggren var återigen snabbast, men Niklas Persson tappade hela fyra minuter på den sträckan och hade tredje tid. Istället var det Oliver Nelson som satte den näst snabbaste tiden, samtidigt som Martin Larsson hade problem och tappade sin tredjeplats han haft hela tävlingen till just Oliver. Samtidigt så jagade Anton Nord även han Martin Larsson, genom att det bara skiljde 77 hundradelar efter 7 timmar och 43 minuters körning. 

Jocke Ljunggren höll ihop hela sista sträckan också och visade att gammal är äldst och befäste tveklöst sin titel som Kåsakung genom at ta hem denna Novemberkåsa. Genom detta tog han dessutom hem sin tredje Kåsa, då han sedan tidigare redan har två inteckningar. Niklas Persson tog en välförtjänt andraplats före Oliver Nelson, medan Martion Larsson missade pallen men säkrade fjärdeplatsen före bäste junior – Marcus Adielsson – då Anton Nord snöpligt bröt. Hemmasonen Richard Alun tog en imponerande sjätteplats. Anders Eriksson körde även han sanslöst bra, vann Senior-klassen och tog en 13:e plats totalt.

Vid femrycket i morse gick även Hanna Berzelius i mål och vann därmed damklassen för andra året i rad. Grymt kört!
Taggar: Nyheter
Ljunggren är Kåsakungen!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.