Bild
Nästa artikel
Jarvis är världens hårdaste 44-åring

Jarvis är världens hårdaste 44-åring

Nyheter

Gammal är äldst i Erzberg Rodeo - en av världens absolut tuffaste extremendurotävlingar. Graham Jarvis vann för femte gången och vi har även koll på svenskar och norrmän i resultatlistan.

Många, inte minst han själv, hade tvivlat kring huruvida Graham Jarvis fortfarande har kapacitet att vara med i toppen av WESS. Med sin femte seger i Erzberg Rodeo är det ingen tvekan längre.
Loppet leddes till en början av Manuel Lettenbichler och sedan Wade Young, men i samband med Carls Dinner, som är ett stenhelvete utav guds nåd, så gick Graham Jarvis om och upp i ledning. En ledning som han sedan kunde hålla hela vägen in i mål. Lettenbichler blev tvåa före Mario Roman, som körde om sin teamkollega Wade Young, och därmed kunde ta tredjeplatsen. Även Alfredo Gomez kunde köra om Wade Young och ta fjärdeplatsen medan sydafrikanen Young fick nöja sig med femteplatsen. 

Erzberg Rodeo firar i år 25-årsjubileum och har utvecklats till en festival för alla som gillar extremenduro och motoriserade galenskaper. Under dessa 25 år är det Taddy Blazusiak som tagit flest segrar, fem stycken, men genom segern idag tangerar Graham Jarvis det rekordet. 

Graham Jarvis är för övrigt 44 år och visar därmed att förare kan vara med länge i extremenduro. Känns skönt för många att det med andra ord inte är för sent för en karriär... 

Erzberg Rodeo är som sagt flera olika tävlingar och 500 får kvalificera sig till Hare Scramble. I år gick 16 av de 500 startande i mål.

Bästa svensk var Eddie Karlsson som tyvärr kvalade in först i tredje led, vilket betyder att han hade extremt många framför sig under loppet. Eftersom banan är extremt teknisk och svår att köra om är det av stor vikt att kvala bra, för att slippa den köbildning som annars blir längre bak. Nu blev det värsta kön även för de 50 första då  Ryan Sipes kraschade tidigt och skapade en myrstack av hojar men ni fattar så klart problematiken. Eddie var trots det med fram till checkpoint 19 som är Carl's Dinner och låg då på 45e plats men kunde alltså inte fullfölja loppet. 
Norrmannen Ib Andersen var med en checkpoint till och avslutade med Polsterslacht på 31a plats, vilket imponerar. Ib vann en av kvaltävlingarna, Endurocrossen, vilket kvalificerade honom till start i första ledet. 
Svensken Fredrik Jarveby körde bra på prologen men sista checkpoint vi såg honom vid var nummer 11 - Machine och han låg då på 188e plats. Norrmannen Anders Becker Johannesen gjorde också ett bra kval men försvann vid checkpoint 14 - Elevetor då han låg på 138:e plats.


Litet extra coolt tycker vi att det är att Laia Sanz Pla-Giribert som normalt är känd för sina framgångar i Dakar-rallyt kunde vara med som wildcard i loppet ända fram till Carl's Dinner då hon låg på 31a plats, men bröt därefter. 

Totalt i WESS efter 3 av 8 deltävlingar leder nu Manuel Lettenbichler (1960 poäng) före Mario Roman (1770 p) och Graham Jarvis (1690 p). På fjärde plats ligger Josep Garcia (1665 p) som gick i mål på 15e plats. Femma i totalsammanställningen är Jonny Walker (1520 poäng) som slutade åtta idag. 

Nästa deltävling i WESS är Hixpania Hard Enduro den 21 juni. Mästerskapet som blivit något av ett alternativt enduromästerskap, stöttat av KTM / Husqvarna, innehåller åtta deltävlingar, varav fem är extremenduro och två är mer klassisk enduro samt en tävling som är ett långlopp (cross country).

 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.