Bild
Nästa artikel
Bra pedagogiskt upplagda kapitel där Jocke Ljunggren berättar om både inställningar och körteknik.
Bra pedagogiskt upplagda kapitel där Jocke Ljunggren berättar om både inställningar och körteknik.

Enduroskolan bryter ny mark för träningsintresserade

Nyheter

Går det att träna enduro på datorn? Endurobloggen testar Enduroskolan online och blir glatt överraskad. 

Jag har träffat Kimmo Ilvonen tidigare, vi kör för samma klubb och han är ett energiknippe som brinner för enduro och har på alla möjliga sätt varit engagerad i sporten. Startat Facebook-sidor för oss som kör i Stockholm, dragit igång träniningsdagar, kört PT-timmar som endurotränare och dragit igång en YouTube-kanal. Kort sagt så kan man beskriva honom som en lätt hyperaktiv kille, men han får också saker att hända och är inte rädd för att testa nya saker.
– Det var när jag fick en onlinekurs i videoredigering som jag kände att ”precis det här skulle man inom enduro”, berättar Kimmo Ilvonen när vi tar en lunch och snackar om hur skolan kom till.
Nu är kanske videoredigering enklare att omsätta till en miljö online men Kimmo bestämde sig för att skapa en enduroskola online. Som partner valde han Jocke Ljunggren som efter sina mästerskapssegrar och åtskilliga Kåsor är tämligen välbekant för alla förare. 
De två började filma och lägga upp strukturen för kursen. För det är verkligen en kurs, med allt från hur du preppar hojen, ställer in den, förbereder dig själv till träningstips och praktiska övningar. 
– Det har kanske blivit lite större projekt än jag tänkt, konstaterar Kimmo – och jag har en känsla av att det är inte första gången han går all in på ett projekt. 
– Du kan ju fråga min bättre hälft, skrattar Kimmo. 

Jag har börjat kursen men ännu så länge långt ifrån gått igenom alla kapitel. Och dessutom tillkommer det hela tiden nya kapitel om allt från träning, kost till specifika intervjuer. Just nu klipper Kimmo ihop avsnitten om Långloppen, vilket blir en egen del.
Priset är 2900 kronor vilket är ett slags livstidsmedlemskap i skolan. Du kan hela tiden gå tillbaka och kolla olika delar igen, får ta del av nya delar i skolan som tillkommer. Har du iPhone kan du köra en app direkt i mobilen för att kolla på något specifikt del när du är ute i spåret. 
– Dessutom har vi byggt ett community kring skolan, där man kan få vidare tips, råd och hjälp, berättar Kimmo.
Som medlem är jag med där och imponeras av hur ofta som Jocke Ljunggren är med i diskussionerna och kommer med tips. Som ett exempel: En av deltagarna lägger upp en liten POV-filmsnutt där han kör och är nöjd med sina förbättringar. Jocke är direkt med i diskussionen och berömmer framstegen men lägger också till ”prova nästa gång att hålla mer jämn gas genom kurvorna, det blir lite ryckigt när du slår av och på gasen så mycket”. Direkt feedback – fast på ett annat sätt än om kursen hade varit en heldag på någon bana. Feedback som jag också tror fler tar till sig utav. 


Kan en onlinekurs ersätta en kurs ”in real life”? Jag ska i alla fall ge det ett försök. Testa du med. Använd länken här, eller här intill så får du 15% rabatt och ger dessutom lite tillbaka till Endurobloggen. (Kimmo har en Flex Giraff-slipmaskin som jag gärna skulle hyra... )
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.