Bild
Nästa artikel
Albin tog en välförtjänt andra raka seger i Novemberkåsan.
Albin tog en välförtjänt andra raka seger i Novemberkåsan.

Albin vann Novemberkåsan!

Nyheter

Klassiska Novemberkåsan utvecklade sig till en kamp mellan Albin Elowson och Joakim Ljunggren i skogarna kring Vimmerby. Det var dock Albin som kunde ta sin andra raka seger. 

Det var tufft i toppen under inledningen av Novemberkåsan och det var tre män som hade huvudrollerna. Micke Persson från Karlskoga vann SM och avstod från att åka till Chile och köra Six Days för att han ville fokusera på Novemberkåsan. 
Albin Elowson å sin sida var det tuffaste motståndet som Micke hade i SM. Men han skadade sig, bröt med sitt team och kom sedan tillbaka – men skadade sig sedan igen. Att han däremot var tillbaka från skadan visade han med besked då han vann Gotland Grand National före en hel drös världsstjärnor.
Joakim Ljunggren är den odiskutable Kåsakungen, men har inte alls tävlat lika mycket i år som tidigare. Joakim avstår från att köra Enduro SM, efter nio mästerskapssegrar fick det räcka. Istället körde han bland annat Erzberg men tveklöst verkar beslutet också gjort att de yngre förmågorna fått upp farten och lyckats gå om. Men Novemberkåsan är en speciell tävling, det handlar inte bara om att köra fort – förarna måste hålla ut närmare 42 mil motorcykelkörning. Årets Novemberkåsa var en av de längsta, för att kompensera att det var hårt i marken på sina ställen och inte olika mycket kärr som det exempelvis var förra året i Enköping. Tävlingsledningen lade nämligen på en extra sträcka på natten, den längsta och mest stenfyllda fick förarna köra en extra gång. 

I början av loppet var det Albin och Micke som turades om att varav etta och tvåa. Joakim Ljunggren tyckte att det gick väldigt fort där framme, ett rent SM-tempo, och låg trea. På femte sträckan var det dock Micke som fick problem. Enligt information kraschade han in i en gren vilket slog av båda GoPro-fästena till sina två hjälmlampor. Det gjorde att han tappade 18 minuter på den femte sträckan och motivationen var kanske inte på topp inför den sjätte sträckan där han inte var bättre än tolva. Men efter den sjätte sträckan, på transporten, så gick hans kedja av och han tvingads bryta.


Kvar i toppen var nu Albin med en ganska betryggande ledning över Joakim, runt sex minuter, med sju sträckor kvar att köra. En ledning som Albin kunde hålla ganska tryggt kvar igenom resten av loppet, trots en krasch på sista sträckan som slog sönder framlyktan. Joakim Ljunggren fick inte sin nionde seger och inte heller den sista inteckningen för att kunna ta hem sin tredje Kåsa. Den förare som har tre inteckningar i en och samma Kåsa, tar nämligen hem priset. 

Tredjeplatsen tog Marcus Adielsson och han blev därmed bäste junior. Extremt snyggt och stabilt kört under hela loppet. Han var dessutom snabbast av alla på SS8 och SS10. 

Efter Marcus var det tajt om placeringarna in i det sista. Anton Sandstedt knep fjärdeplatsen och därmed andraplatsen i juniorklassen. Jakob Mörhed gjorde en rejäl återhämtning på slutet. På sista sträckan satte han tredje snabbaste tid och slog sig därmed in och tog femteplatsen och därmed också tredjeplatsen i Senior/Elit. Marginalen upp till Sandstedt var 40 sekunder, men genom sin tid så gick han också om Alexander Gunnerheim med endast fem sekunder, och han blev därmed sexa. 

Calle Bjerkert som hade hemmabana lyckades inte riktigt. Han slutade sjua men kunde lägga ytterligare en fullföljd Novemberkåsa till samlingen. Han har nu 15 målgångar på 19 starter. 

Damklassen vanns av Hanna Berzelius som körde Novemberkåsan för första gången och kunde ta en målgång direkt, med sin 52:a plats (i skrivande stund). Snacka om att hon haft en supersäsong! Hon fick sällskap av Emelie Nilsson på 59:e plats (i skrivande stund), vilket gör att den exklusiva skara kvinnor som genomfört en Novemberkåsa nu växte betydligt.

Vimmerby MK gjorde verkligen ett kanonarrangemang. Banan var superfin på ställen vi var runt och tittade. Visst var det mycket sten och visst var det en lång bana som nötte ner förarna. Men det här var en Novemberkåsa som handlade om att köra motorcykel, inte bära motorcykel. När detta skrivs är klockan 03:56 och det är 59 förare som gått i mål och ytterligare 69 kvar ute på banan. Rent teoretiskt kan den sista gå i mål strax innan 06 på morgonen.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.