Bild
Nästa artikel
Albin Elowson vinner Novemberkåsan 2022

Albin Elowson vinner Novemberkåsan 2022

Nyheter

Efter en riktigt lång, hård och utslagsgivande Kåsa i Bollnäs står det klart att Albin Elowson tar hem sin tredje seger.

Novemberkåsan 2022 körde i Bollnäs som anordnade den för första gången och det var också den nordligaste Kåsan någonsin. Tidigare var det mest nordliga deltävlingen som kördes i Ockelbo utanför Gävle. Men av vad vi hört av deltagarna så var det ett riktigt väl genomfört arrangemang av Bollnäs MK. 

Dagen började bra för Micke Persson som efter en fin VM-säsong där han slutade på andra plats i klassen E3 nu ville kröna säsongen med Novemberkåsan. Albin Elowsson skuggade men låg under dagen tvåa. Hans säsong har dock varit fin med både seger i SM, långloppscupen och dessutom Gotland Grand National. 
På tredje plats hade vi genomgående Niklas Persson, som är Niklas storebror, och flerfaldig SM-medaljör före Eemil Pohjola från Finland som vunnit deras motsvarighet till mandomsprov – Päitsi – eller Päijänne runt som vi säger i Sverige. Men under dagen kom också Pontus Skoog upp på femte plats. Även han är från Karlskoga precis som Micke och Niklas. Hemmasonen Martin Larsson låg på sjätte plats.

Banan var mjuk och härlig för både förare och publik. Speciellt för publiken på sina ställen… Myren på SS1 skördade direkt sina offer bland motionärerna redan vid starten. Och Gugges myr på SS4 tog också ut sin rätt. Men förare vi pratade med tryckte också på att de steniga partierna, med flertalet rejäla backar, också käkade upp mycket energi. 

Men precis som man säger så är ”det är under natten det avgörs”. Albin hävdade att han inte fått körningen att stämma helt i en intervju med speakern Niklas Eilegård men när mörkret föll var det han som var snabbast. Micke såg fortfarande lika avslappnat stabil ut när vi såg honom på SS6 och inledningsvis på 7. Men tyvärr så bröt Micke senare under SS7 och lämnade därmed över ledningen till Albin Elowson. Även Matilda Huss som var den tjej som var kvar längst i tävlingen fick bryta på sträcka 7 tyvärr.

Niklas Persson tog över över andraplatsen och då Eemil Pohjola tappade under natten kunde Pontus Skoog ta över tredjeplatsen och Martin Larsson upp på fjärde plats. Axel Semb hade också bra fart igenom både dag och kväll, låg på femte plats totalt men framförallt var han snabbaste junior före Lucas Bergström och Nisse Bengtsson. 

Under natten fortsatte Albin att köra bra utan större misstag och Niklas Persson beskrev hela tävlingen som ”ett krig” och berättade att han trodde han fått någon muskelbristning. Albin kunde hålla det försprång på dryga 9 minuter han hade efter dagsträckorna och utökade det till över 20 minuter mot slutet. 

När detta skrivs är klockan 03:36 och det står klar att Albin Elowson vann och Niklas Persson blev tvåa före Pontus Skoog. 

Det är fortfarande 47 förare kvar i tävlingen men alla kommer inte att klara respittiden eller för den del gå i mål på alla sträckor så hur många det blir i mål får vi återkomma till imorgon. Men att det var en lång, hård och utslagsgivande Kåsa tror jag att alla instämmer i. 

 

Albin Elowson intervjuas av Johan Ejeborg från SVT efter målgången
Albin Elowson intervjuas av Johan Ejeborg från SVT efter målgången

Albin Elowson vinner därmned sin tredje seger i Novemberkåsan. Han vann sin första i Enköping 2017 och därefter även i Vimmerby 2018. Segern här i Bollnäs är en fin revansch efter motorhaveriet förra året i Gävle. Då ledde han med 14 minuter med tre sträckor kvar men fick då se sig slagen av Mikael Persson. 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.