Bild
Nästa artikel

Topp 10 tippad i GGN

Bloggen
Endurobloggen ger sig in i spelträsket och tippar topp 10 på Gotland. Har vi rätt eller är vi helt ute och cyklar? Kolla vår tipprad.
Topp 10 tippad i GGN
Äntligen är det snart dags för Gotland Grand National. 2800 galningar ska göra upp om vem som är bäst på att hitta grepp på såphal kalksten och ta sig igenom bottenlös gegga. I år är det premiär för GGN i serien WESS, World Enduro Super Series. En serie som uppbackad av KTM utmanar traditionella EnduroGP med mer spektakulära tävlingar som Red Bull Romaniacs, tävlingar där även vi "vanliga dödliga" kan delta. Är du intresserad av enduro har du antagligen inte missat serien då vi tjatat om den under året. WESS gör så klart att startfältet i GGN kommer vara det mest stjärnspäckade på år och dagar. 

Den jag tippar överst på pallen är Josep Garcia, som jag faktiskt tycker synd om. Han blev världsmästare i E2-klassen i fjol, vann dessutom SixDays och hade en formkurva som pekade rakt uppåt. Han är kanske världens bästa enduroförare idag, men istället för att ge Steve Holcombe en match om VM-titeln i EnduroGP tvingas han köra ett gäng tävlingar i ett österrikiskt företagsevent. Missförstå mig rätt, det är feta tävlingar och de som är med är fantastiska, det är ju fabriksförarna från både KTM och Husqvarna, men jag hävdar ändå att Garcia slösat bort en möjlighet att bli världsmästare. Å andra sidan måste pengarna in på kontot och kontraktet från KTM bör ha varit guldkantat. Eller åtminstone så guldkantat som det nu blir inom enduro. Oavsett så får man väl ändå säga att killen kommit lite i kläm i besluten hos KTM vad det gäller Enduro VM och WESS.


Jag gissar dock att det blir Garcia och Nathan Watson som det kommer handla om på Tofta. Watson har inte kommit till sin rätt i de tidigare tävlingarna, men här och i det avslutande beachracet i Holland har han läge att blixtra till och det kan säkert behövas inför kommande kontraktsförhandlingar. Joseph Garcia vann den brittiska deltävlingen på Hawkstone Park och Nathan Watson var tvåa.
Jag tippar gamlingen Taddy Blazusiak på tredje plats, litet för att jag sett honom som hjälte och hans stjärnglans finns fortfarande kvar för mig. För Josep handlar det också om totalsammanställningen. Gör han riktigt bra resultat i de här två avslutande racen finns möjlighet att vara med i totalsammandraget, som idag leds av Billy Bolt – och även han kommer garanterat också vilja vara med där framme. 

Det finns så klart svenskar och norrmän som skulle kunna vara med i toppen men i jämförelse med fabriksförarna tror jag tyvärr att vare sig Albin Elowson, Jocke Ljunggren eller Kjetil Gundersen kommer kunna vinna. Jag betvivlar inte att de skulle kunna ha farten för att vara med i toppen, det visar ju de tidigare resultaten. Elowson blev ju 11:a i den franska deltävlingen (som var mer enduro typ 1) före en hel drös världsstjärnor och Ljunggren blev 20:e i extremtävlingen Erzbergrodeo (även om också den har ganska litet med GGN att göra) – men båda har tävlat ytterst sporadiskt under 2018 och Albin får man väl säga är på väg tillbaka från sina skador. Är han i form? Återstår att se... Att få mäta sig mot KTM:s fullblodsproffs på hemmaplan bör hursomhelst få dem att tagga till mentalt och jag tror de har kapacitet att vara med.

Är det taskigt att inte nämna endurokillar som Rikard Hansson, Adam Andersson, Robert Kvarnström eller MX-ligan med Ken Bengtsson och Jesper Jönsson? Ska förresten Filibang köra? Tveklöst är de allihop snabba och erfarenhet av det här racet ska inte underskattas, jag räknar in dem allihop i topp 20 men fabriksförare bör ändå vara snäppet vassare om de ska göra skäl för lönen.
Lars Enöckl ska inte heller glömmas bort. Han har varit KTM:s testförare många år, kör nu som fabriksförare för GasGas och har erfarenhet från GGN. Även han har absolut häng på en topp 10-placering om du frågar mig men det kommer att bli tajt. Aldrig tidigare har vi sett ett så bra startfält på Öjn.
 
Jonny Walker var vid inledningen av årets säsong min favorit till totalsegrare i WESS, tyvärr skadade han sig under Megawatt den 8 augusti och han lär inte komma till start – men hade han varit frisk hade jag tippat honom på pallen. Samma sak med Cody Webb, han är ju liksom Walker anmäld, men har ju varit skadad större delen av säsongen och jag är tveksam om han kommer till start.
Även dalmasen Robert Kvarnström, som numera bor på Gotland, har ju varit skadad och inte kört speciellt många race i år. Han är – tveklöst – vass men får ses som en underdog trots "hemmabana" och snack om att han siktar på seger. Tomas på mxstar-podden tippar honom som trea, men man kan säga att min tippning är litet annorlunda mot övriga. Jag har fler internationella förare i topp, medan Club MXStar och Race Magazine sätter lokala förare högre upp. Nu har de kanske bättre koll på dem så vi får väl se? Jag tror tyvärr att vi svenskar har en tendens att överskatta hur "speciellt" loppet är. Tog ju inte flera försök för Pela Renet eller Josh Strange att vinna, om vi säger så...

Jag tror inte ens att Kungen av Gotland – Mats Nilsson – kommer kunna vara med topp 10. Vad tror du? 

Topp 10 tippning av Endurobloggen
1. Josep Garcia
2. Nathan Watson
3. Taddy Blazusiak
4. Billy Bolt
5. Kjetil Gundersen
6. Albin Elowson
7. Manuel Lettenbichler
8. Ken Bengtsson
9. Joakim Ljunggren
10. Lars Enöckl
Taggar: Bloggen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.