Bild
Nästa artikel

Skövde missar chansen 

Bloggen
Hur kan det vara helt omöjligt för en kommun att skaffa fram mark för en motocrossbana? Idrottsgymnasiet i Skövde tvingas nu att läggas ned. 
Skövde missar chansen 
En ny överklagan mot den tilltänkta motocrossanläggningen i Skövde gör att förutsättningarna för att bedriva riksrekryterande gymnasieutbildning i motocross och enduro har blivit omöjligt. Skövde kommun klarar inte att hålla kvalitén utifrån avtalets och väljer därför att lägga ner utbildningen efter vårterminen 2019.

I mars 2017 tecknades avtal mellan Skövde kommun och Svenska Motocross- och Snöskoterförbundet (Svemo) om en riksrekryterande gymnasieutbildning i specialidrotten motocross och enduro. Utbildningen startade i Skövde höstterminen 2017.

En av flera förutsättningar som angavs i avtalet var att Skövde kommun skulle tillhandahålla ändamålsenliga lokaler och anläggningar för verksamheten i Skövde. Kommunen ansökte om bygglov för en motocrossanläggning. Bygglovet överklagades till Länsstyrelsen som avslog överklagan. Nu har ärendet gått vidare till Mark- och miljödomstolen vilket innebär att Skövde kommun inte inom överskådlig framtid kommer att beviljas de bygglov som är nödvändiga för att kommunen ska kunna uppnå avtalets krav på kvalitet i utbildningen.

– Vi har hela tiden haft ambitionen att genomföra utbildningen med hög kvalitet men vi ser att vi inte lyckas uppfylla kraven i avtalet. Därför säger vi nu upp det, säger Peter Hjortmar, rektor på Gymnasium Skövde.

Kanske är utbildningen en enorm förlustaffär, vad vet jag, men utifrån vad Gymnasium Skövde berättar (här och tidigare) så tolkar jag det som att kommunen ansökt om att bygga en bana ute vid flygfältet där det redan bullrar, fått det överklagat men överklagan är avslagen. När bygglovet därefter överklagas igen så lägger kommunen ner hela projektet för att man inte kan få till en lösning (uppenbarligen inte ens en tillfällig sådan).
Grattis till den rättshaverist (eller förbannad granne) som driver det här ärendet mot kommunen till Miljödomstolen, det är ju seger för denna person även om det är avslag hos Länsstyrelsen. Förhalar man bara bygget tillräckligt länge så vinner man...
Tanken var ju att Skanska skulle göra markarbeten med start i vintras och sedan skulle elever från gymnasiets fordonsprogram under lärares ledning bygga själva banan och att den skulle kunna tas i drift nu i höst.

Hur sjutton kan det vara omöjligt för en kommun att bygga något så enkelt som en motocrossbana på 18 månader? Nog för att det finns bra saker med att invånare ska kunna överklaga bygglov men det här blir ju löjligt. Jag har en respekt för att byråkratin kvarnar maler långsamt men nog är väl det här lite pinsamt för kommunledningen.
Taggar: Bloggen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.