Bild
Nästa artikel

Sanningen på Facebook

Bloggen
Gjorde en reflektion häromdagen, där jag fick vatten på min kvarn - alltså den kvarnstenen där det står att man bör tänka två gånger innan man tror att allt som står i ett forum är sant.
Sanningen på Facebook
Det var en post i något cross eller enduroforum, eller rent av i KTM Club Scandinavia, om framgaffeln på KTM Six Days - alltså 4CS-gaffeln som kom till årsmodell 2013. Gaffeln har uppdaterats inför varje säsong och den som kört olika årsmodeller har märkt att den är i sin grunduppsättning blivit allt styvare. Hursomhelst; i det här facebook-inlägget så är det en kille som frågar något om gaffeln, om "den är bra" eller något annat litet lätt ospecifikt. Svaren är givetvis allt från detalajerade "jag har kört den alla år, väger 95 kilo, tävlar i senior men shimsar om den" till mer kategoriska "nej, den är bara skit, det ska vara open chamber". Men det som är riktigt intressant är när en killen som precis sågat gaffeln vid fotknölarna får frågan vilken årsmodell han har på sin gaffel svarar "nej, jag har aldrig kört den, men jag har hört att den är kass"

Det gäller att sila informationen genom ett ganska rejält kaffefilter innan man tror på allt på Facebook.
Eller innan man tror på något alls.  

Okej, 4CS-gaffeln kanske var mjuk, kanske var den för lätt att trycka igenom, den fick hursomhelst mycket skit i framförallt amerikansk press och jag har träffat många förare som bytt ut den och anser att den är undermålig. Förare som är klart snabbare än mig och fart ger i alla fall i min bok en stor dos trovärdighet.   

Men det finns oftast två sidor av ett mynt. Jag undrar ibland om alla som är kritiska verkligen kört båda gafflarna, eller om det blir någon form av självupplyftande profetia att något är skräp och att det behövs byggas om för X antal tusenlappar "to finally get that 4CS working". Jag undrar om det inte är lika bra, eller bättre, att investera i att serva gaffeln med tätare intervaller för att säkerställa att den alltid funkar på samma sätt än att beställa hokuspokus-pryttlar från staterna. Men eftersom jag inte själv testat ett ombyggnadskit så håller jag käft. 


Okej, jag kör ju inte snabbt och jag kör extremt sällan på crossbana, men jag tyckte aldrig att 4CS var skrot. Tvärtom. När den introducerades körde jag dem mot varandra  och upplevde att 4CS var klart bättre - för mig - i ett endurospår, än den vanliga tvåkammargaffeln som då satt standard på EXC. Men som sagt, det var för mig, och jag menar inte att 4CS på något sätt var guds gåva till alla enduroförare på jorden. Min enda poäng är att det ofta kan vara bra att testa själv innan man bestämmer sig för att något är kasst - och att allt på Facebook inte är sant. Absolut ska man lyssna på de som provkört och självklart finns det mycket bra information i olika forum, men jag tycker att det är klokt att själv ha lite erfarenhet innan man har starka åsikter.

Just nu är jag väldigt nyfiken på nya Xplor-gaffeln. 
Taggar: Bloggen

Kommentarer

#1
2016-07-18 11:54

Visst Magnus.
Det är bara sådana som själv funderar och prövar som lär sig nåt i livet.
F. Ö. upptäckte jag att fjädringen till min Ducati GT 1000 var kass på alla vägar utom slät asfalt. Trots allt snack om hur bra Ducati är. Bytte framgaffel till deras ST2 och en italiensk eftermarknads - dämpare bak och nu fungerar det mycket bättre.
F.Ö fungerar det likadant med den kristna tron. Mycket snack och lite pröva...

#2
2016-07-18 13:08

Kan väl hålla med om allt som skrivits i artikeln - Men det är samtidigt lite som att slå in öppna dörrar :)

Finns väl enstaka (oftast medicinska) sajter där man måste logga in och vara verifierad för att få svara. (Ex vis legitimerad läkare/sjuksköterska). Detta för att sålla bort otrevliga konsekvenser. På andra forum får man "hänga" ett tag så man lär sig vilka användare som är trovärdiga.

Fejsbook är kanske inte det forumet som väger tyngst i frågor om settings på rejshojar. Däremot funkar det utmärkt för frågor som inte är tyngre än "Vilket omslagspapper ska jag välja till svärmors födelsdagspresent ?"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.