Bild
Nästa artikel

Rullstolsburen kör Dakar

Bloggen
Ibland hittar man berättelser som värmer lite extra i hjärtat. Möt killen som trots att han är förlamad från midjan kör motorcykel i Dakar-rallyt.
Rullstolsburen kör Dakar

Niccola Dutto är en kille som är uppväxt när bergen i Piemonte, som alltid älskat skidåkning och motorcyklar. Efter att ha kört enduro i tio år testade han Baja racing, vilket kan beskrivas som rally men utan att du måste navigera med roadbook. Det är långa tävlingar, minst 10 mil specialsträcka per dag och tävlingarna kan vara både en- eller flerdagars. 
Niccola hade uppenbarligen en talang för den typen av tävling då han vann det spanska mästerskapet 2004 och 2006 och sedan både italienska och europeiska Baja mästerskapen 2008 och 2009.
Tyvärr 2010 hände en tragisk olycka under en tävling som gjorde honom förlamad från midjan och neråt. Bara att ta på sig en T-shirt blev en utmaning och han sitter sedan dess i rullstol för att kunna rta sig fram.  
Men Niccola älskar motorsport och bestämde sig för att återigen köra motorcykel. Han genomförde sitt första Baja-lopp som förlamad 2012 och fler lopp följde under åren som följde, Baja 500 i Mexico, "Vegas to Reno", F.I.M. Baja World (2015), Best in the Desert (2016) och Merzouga (2017). Men målet han siktade mot var Dakar och det är han nu frame vid.
Han kör tillsammans med tre stycken kompisar vid sin sida. De finns där för att hjälpa honom upp om han kör omkull eller om han måste stanna. Niccola Dutto ligger för tillfället på 130:e plats i loppet.

Bara att ta på sig en T-shirt blev en utmaning.

Om Niccola nu visar att det omöjliga är möjligt känns det som att mina egna ursäkter för att inte försöka genomföra mina egna drömmar börjar eka ganska ihåligt. En liten spark i baken får jag allt av den här storyn. Kanske måste både 2019 och 2020 få litet tuffare mål... Om man inte försöker går det garanterat inte. 

Taggar: Bloggen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.