Bild
Nästa artikel

Maxa dig själv inför GGN

Bloggen
Som tur är finns det ett par punkter som även så här i sista stund kan förbättra din tävlingsinsats på GGN. Ofta förbisedd är nämligen kostuppladdningen.
Maxa dig själv inför GGN

Kroppen förbränner fruktansvärda mängder energi under ett så här långt lopp; ju mer energi du kan ha lagrat i kroppen innan tävlingen, desto längre håller du dig fräsch i loppet, gör färre misstag och kan köra fortare. Genom en ordentlig uppladdning kan du stå på startlinjen med upp till tre gånger så mycket energi lagrat i kroppen.

Kolhydratrik mat är att föredra då det innehåller mycket energi som kan lagras i kroppen, det binder vatten och det är framförallt kolhydrater som kroppen har lättast att förbränna under belastning.

Men vad är en "kolhydratrik kost"? Se det som ett samlingsnamn för stärkelse, socker och kostfibrer och du hittar detta i exempelvis pasta, potatis, ris, bröd och müsli. Efter att du ätit bryter kroppen snabbt ner detta till glukos som lätt kan tas upp blodet. Överskottet av glukos lagras i muskler och lever som glykogen. Jag vet, det är nästan kemilektion på alla de här termerna. Strunt samma, se det som en reserv som är snabb och lätt för kroppen att förbränna när du är inne på ditt tredje eller fjärde varv på Tofta skjutfält.

För kroppen är det enklast att förbränna kolhydrater, glukos, men när kroppens förråd av det är förbrukat övergår den till att istället förbränna protein och börjar då bryta ner musklerna. Att proteinrik kost är bra efter träningspass känner du kanske till, det hjälper till att bygga muskler, men precis innan tävling bör fokus ligga på kolhydrater.

För att ladda kroppen maximalt rekommenderas att du börjar redan tre dagar innan tävlingen. Kör dig tom på energi i ett hårt träningspass, gärna enduro så klart. Att använda samma muskelgrupper som under tävlingen är nämligen en fördel. Direkt efteråt ser du till att få i dig »snabba kolhydrater«, det vill säga vitt bröd, russin eller sportdryck. Efter en timme äter du sedan en riktig måltid med mycket pasta, potatis eller ris.


Rekommendationen ligger på 8-10 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt och dag, så om du väger 70 kilo bör du alltså få i dig runt 600 gram kolhydrater per dag. 

Glöm inte att dricka mycket vatten under uppladdningen. Varje gram kolhydrater binder 2,7 gram vatten och jag garanterar att du kommer behöva allt vatten du kan lagra. 

Gillar man inte att ladda med pasta finns det också "carbo loaders" i pulverform som blandas med vatten och sedan dricks upp. Det brukar jag själv köra lite innan loppet. 
 
Dagarna innan tävlingen kör du ingen träning alls utan "vilar dig i form", vilket också brukar vara det enklaste rådet att följa.

På själva tävlingsdagen rekommenderar jag att du äter ordentligt tre timmar innan starten, och startar du direkt på morgonen passar en grötfrukost bra. Om du äter för sent inpå starten riskerar du att ha mat kvar att bearbeta i magsäcken och kroppen kommer ha fullt upp under loppet utan detta att tänka på. 

Viktigt under själva loppet är att du dricker ofta men små mängder. Att köra med en vätskepåse på ryggen är klokt. Använd gärna sportdryck då dessa förutom energi även innehåller lite natrium, vilket gör att vätskan binds i kroppen. 

Under ett varvlopp som Gotland Grand National kan det också vara klokt att ha en påse koncentrerad kolhydratsgel med sig som du trycker i dig när tröttheten kommer smygande, men det svåra är dock att göra detta i farten. Både när det gäller både sportdryck och framförallt gel är det smart om du har provat att använda dessa ett par gånger under träning för att känna på hur kroppen reagerar. Av egen erfarenhet vet jag att magen inte alltid gillar dessa…

Det här är mina tips och förhopningsvis ger det dig några placeringar till på lördag. Lycka till!  

Taggar: Bloggen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.