Bild
Nästa artikel

KTM Freeride 2018

Bloggen
KTM släpper nu en Freeride 250 fyrtakt och äntligen får modellen ny fjädring. Men vem är det egentligen som ska köpa modellen?
KTM Freeride 2018
Som komplement till Freeride E kommer nu denna fyrtakts 250-kubikare på 26 hästkrafter och 350-modellen försvinner. Vikten är ungefär densamma som en traditionell enduro, 99 kilo (jämfört med en KTM EXC-F 250 som väger 102 kilo) men den är framförallt lägre och med så låg effekt att den inte ter sig skrämmande för nybörjare.

Den stora nyheten tycker jag är att Freeride nu får WP Xplor-framgaffeln, förvisso i en klenare 43-millimetersversion (istället för 48 millimeter som på EXC) men förhoppningsvis blir det ett lyft för fjädringen som i ärlighetens namn var alldeles för klen på tidigare Freeride – om köparen tänkt sig att köra enduro och inte bara ha den för att ta sig ut för att plocka svamp. 

Ni kan säkert läsa många artiklar på nätet som kommer att hylla modellen som en "instegsmodell till enduro" men eftersom det här är en personlig blogg behöver jag inte vara lika politiskt korrekt. Tro inte att Freeride är någon endurohoj, den är något helt annat. En skogsmullemoppe. Det är säkert en perfekt hoj för att klättra i berg med, litet av en trialoffroadmittemellan, så om du har alpliknande terräng som hemmabana är den antagligen perfekt.

Med el är Freeride-modellen en helt annan sak, då köper jag hela konceptet med att paketet är tänkt för att nå en ny målgrupp, vara så enkel som möjligt, inte vara byggd som en traditionell enduro. Det var också för el som hela chassit utvecklades och övriga modeller är egentligen en spinoff på det projektet. Rent affärsmässigt fattar jag så klart att det blir lönsamt att ta fram ytterligare några modeller på samma bas. Men vem är det som är tänkt att köpa fossilmodellen?


– We thoroughly have enjoyed putting the new KTM FREERIDE 250 F through its paces over trials style obstacles, Enduro rides, trails and the commute to work during its development for model year 2018. It truly is the perfect all-rounder with the added fun-factor, berättar Joachim Sauer, KTM Product Marketing Offroad i ett pressmeddelande.

Nu kanske du tycker att jag verkar vara en GGG (Grinig Gammal Gubbe) som inte fattar storheten med Freeride. Ja, då får du gärna kommentera och sätta mig på plats. Och jag ska så klart inte dömma ut nya Freeride utan att ha kört den. 
Taggar: Bloggen
KTM Freeride 2018
KTM Freeride 2018
KTM Freeride 2018

Kommentarer

#1
2017-09-14 09:32

Japp Magnus, nu har du officiellt, i min bok, blivit en GGG, inget snack om saken :)

Jag började min mc-karriär i skogen, i början på 80-talet och körde lera och sand i flera år innan jag upptäckte sporthojar och bankörning. 22 år bankörning senare så ville jag börja köra i skogen igen och dessutom introducera min flickvän på detta.
Av någon anledning så provade vi varsin Freeride 350 och blev helt sålda. För min del så var körglädjen som är grejen, en maskin som lyder ens minsta vink, all kraft i botten, liten och smal och jag vågade göra saker jag inte vågat förut.

Min sambo är inte jättelång så för hennes del så var det helrätt. Stora hojar är ganska skrämmande när man är nybörjare, både att de är höga men också en effektutveckling som kan upplevas som okontrollerbar.

Jag hade Freeride i två år innan jag köpte stor hoj, min sambo hade sin i fyra innan hon köpte stor hoj. Nu är hon på banan och fixar att köra en stor hoj men utan Freeride så hade hon inte kört enduro idag.

Visst kan man säga att det är en instegshoj men det är också en cykel för vana enduroförare som vill ha lite utmaning och köra i skogen på ett annat sätt. Det har ju körts Freeride i alla stora extremtävlingarna, inkl Ezberg så det går ju.
Det är också en hoj för de som inte är långa eller har långa ben. Mpnga korta människor kan helt enkelt inte njuta av endurokörningen och väljer bort den eftersom de stora hojarna är för stora. Vi som är långa och når ner vi fattar inte hur jobbigt, svårt och skrämmande det är att inte nå till marken, där är Freeride klockren. Sen att det är väldigt litet servicebehov, den går billigt både i soppa och däck, billig försäkring...ja, det finns egentligen bara fördelar. Den enda nackdelen med Freeride är att den inte går bra i sand eller när det går fort, den korta hjulbasen och branta gaffelvinkeln är inte gjord för fart och riktigt lösa underlag. Hade jag råd så hade jag gärna haft en Freeride också, som komplement för att tricksa mer än vad jag våga med min 300:a.

Fler människor skulle behöva prova en Freeride, den är våldsamt rolig att köra :)

#2
2017-09-15 16:45

GGG :):) Niklasinorr sammanfattar det hela utmärkt. Jag har äntligen fått med frugan på enduro och det var Freeriden som var nyckeln. Det är den enda hoj som hon provat och gillat. Det är bra att det finns alternativ till de stora cyklarna.

#3
2017-09-18 16:27

Bra där! Jag behöver sättas på plats med jämna mellanrum. Och kanske ge Freeride en andra chans? :)

#4
2017-11-26 20:59

Efter att familjen nu inföskaffat en Freeride (350 -12) och jag kört den 4 mil på Hallsbergs Endurobana (sand med några färre inlag av sten och nån klippa eller två) kan jag säga följande:
+ Hojen är extremt lättkörd, det är ju en 350-motor men den är klart modererad för att registret ska bli linjärt.
+- Lådan är tätstegad på crossmaner.
+ Startade inom 2 sekunder trots dryga timmens transport i kylan.
+ Chassiet är extremt agilt och svänger bara min tittar in i kurvan.
+ Hojen är makalöst lätt, fastnade/ramlade på ett bergsparti och det var nästan som att lyfta upp en MTB från sanden.
- Ingen högfartstabilitet alls.
- Fjädringen är på tok för mjuk för mig (84 kilo) och seriös, snabb körning, vid ett otal tillfällen slog framskärm och hjul ihop med ett hiskeligt skrapljud då dubbarna slet i plasten. Så fort man gasade ordentligt belv cykeln klart nervösare än en fullstor bike i spåret.
- Bromsarna är klena. Duger för mjukkörning men bjöd på några hjärtat-i-halsgropen-upplevelser när farten var hög in mot stenar och träd.
Summa summarum är det en mycket lättkörd liten krabat som passar nybörjare och kortbenta perfekt.
Min fru gillar den skarpt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.