Bild
Nästa artikel

Enduro VM och EM 2018

Bloggen
Det rör på sig i endurovärlden. Många teambyten! Nästa år kanske jag borde åka och kolla på de som verkligen kan det här med motorcykelkörning.
Danny McCanney tillbaka till Gas Gas för 2018.
Danny McCanney tillbaka till Gas Gas för 2018.
Noterar att kalendern över nästa års VM och EM-tävlingar nu ligger klar. Kul att Skövde ska köra EM-deltävling! Det har kanske varit klart länge, men det har gått mig förbi. Ska nog försöka ta mig dit och kolla in hur det egentligen ska gå till. 

I VM så är det en rad olika förändringar. Dels så har kalendern fått tillskott av tävlingen ”The wall” i Italien, vilket närmast är att betrakta som en lättare extrem enduro tävling och som på pappret i alla fall avviker från mer traditionell enduro. Dessutom har vi Päitsi i Finland som serien inleds med, vilket mest troligt kommer att köras på snö. 

VM till 2018 kommer att återgå till tre klasser, E1, E2 och E3 men klassen EnduroGP består. Klasserna innebär att det i E1 är både fyrtakt och tvåtakt upp till 250 kubik, medan E2 är fyrtakt 250-450 kubik och E3 är tvåtakt över 250 kubik och fyrtakt över 450 kubik. EnduroGP är en ranking oavsett om föraren tävlar i E1, E2 eller E3. 

Intressant också med ny satsning av Gas Gas som rekryterat Givanni Sala som teamchef. Han är sexfaldig världsmästare, flera segrar i Six Days och en tredjeplats i Dakar 2006. Efter att ha Sala på plats har man också lyckats locka trefaldiga världsmästaren Christophe Nambotin tillbaka till märket för att köra deras nya 300 EC. Teamet kommer även innefatta Antoine Basset samt dessutom Danny McCanney. Tror nog att jag kommer få återkomma till de olika teamen för 2018 då det är många förare som lär flytta på sig.


För svensk del är det ju onekligen högintressant att Albin Elowson nu byter från Husqvarna till Yamaha, där han ska köra en WR 250 F i både JVM samt SM. Spännande att se hur det bytet slår ut.  

Enduro VM 2018
17-18 mars, Finland, Päijänne
27-29 april, Spanien Santiago de Compostela
4-6 may, Portugal, Castelo Branco
1-3 june, Estland, Tallinn
30 june, Italien, Arco di Trento
Någongång i juli, någonstans i Frankrike
1-2 september, Italien, Edolo
22-23 september, Storbritannien, Hawkstone Park
12-14 oktober, Tyskland, Woltersdorf

Enduro EM 2018
14-15 april, Italien
19-20 maj, Rumänien, Bacau
11-12 augusti, Sverige, Skövde
14-16 september, Polen, Kielce (tredagars final)
 
Taggar: Bloggen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.