Bild
Nästa artikel

Enduro VM är på dekis

Bloggen
Tveklöst så kommer satsningen på WESS att devalvera värdet på EnduroGP. Rätt eller fel? Jag är lite kluven inför detta.
Blir det Red Bull som kommer att forma ett nytt VM för endurosporten?
Blir det Red Bull som kommer att forma ett nytt VM för endurosporten?
Det är en intressant vändning som sker nu i Enduro VM. Uppenbarligen är KTM (och Husqvarna) trötta på promotorn eller hela upplägget med traditionell enduro. Deras fabrikssatsning blir istället på WESS – World Enduro Super Series – en samling stora publikfriande tävlingar där bland annat både Red Bull Romaniacs och Gotland Grand National ingår. KTM och Husqvarna drar sig alltså ut ur Enduro VM för att istället satsa på showtävlingar, vilket vi skrev om i veckan då vi intervjuade Conny på Nordic Sport som är arrangör av GGN.

WESS är blandning tävlingar som spänner från extremenduro till strandrace för att kora ”den ultimata enduromästaren” som de kallar det. Listan har du här nedan och det är verkligen en stor spännvidd dem emellan. 

WORLD ENDURO SUPER SERIES – 2018 SCHEDULE
Rnd 1. Extreme XL Lagares (Portugal) May 11-13
Rnd 2. Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble (Austria) May 31 – June 3
Rnd 3. Trefle Lozerien AMV (France) June 8-10
Rnd 4. Red Bull Romaniacs (Romania) July 24-28
Rnd 5. Red Bull 111 Megawatt (Poland) September (Date TBC)
Rnd 6. TBA
Rnd 7. Gotland Grand National (Sweden) October 26-27
Rnd 8. Red Bull Knock Out (The Netherlands) November 10

Red Bull KTM Factory Racing team kommer att ställa upp med Taddy Blazusiak, Josep Garcia, Jonny Walker, Cody Webb och Nathan Watson medan Husqvarna ställer upp med Colton Haaker, Graham Jarvis, Alfredo Gomez och Billy Bolt. Tung line up! 


Uppenbarligen var de förändringar som de tidigare pressat fram hos Enduro VM (eller EnduroGP som det heter) inte tillräckligt, den serien har ju genomgått många förändringar. Först blev proven kortare och gynnade crossförare, därefter har serien rört sig i en riktning mot allt mer extrema och annorlunda lopp – vilket bland annat Eero Remes varit kritisk till. Med den nya serien WESS så blir det ännu mer extremt… Men KTM å sin sida menar att det är tävlingar där dels "vanliga förare" ställer upp, där det är bättre mediatäckning och helt enkelt mer intressant att synas.

Rätt eller fel?

Jag jobbar med marknadsföring och fattar beslutet, ingen kan ju påstå att enduro är en publikvänlig sport. Samtidigt så känns det som att vare sig Erzbergrodeo eller Gotland Grand National egentligen är "riktig enduro" enligt mitt sätt att se. För mig är enduro framförallt typ 1, gärna långa specialprov och jobbiga transporter. Svenskt stil, smala stigar i skogen med mycket rötter och stenar. Men okej, jag har ju fyllt 40 och med åldern kanske man blir lite gammaldags och konservativ.
Jag känner mig helt enkelt lite kluven inför detta.
Samtidigt så inser jag ju också att det kommer bli sjukt bra race med så många namnkunniga förare på startlinjen.

Men hur man än vänder och vrider på detta så förlorar Enduro VM nu ytterligare status och blir ännu mer på dekis. Jag är tyvärr övertygad om att det är relativt få som kör enduro som har någon koll på att Steve Holcombe är Världsmästare med Beta, medan det är betydligt fler som har hört talas om Graham Jarvis och noterat att han kör Husqvarna, och med det i åtanke så förstår jag så klart KTM:s satsning på WESS.  
Läste en intervju med Jean-Guillaume Meiller som är ordförande i enduro-kommissionen inom Internationella Federation of Motorcycling (FIM). Han var väl inte helt nöjd kan man säga:
– Det kommer definitivt att bli ett världsmästerskap nästa år. Med eller utan KTM. FIM kan inte köras av ett varumärke. Vi får inte glömma var vi kommer ifrån.

Men ännu mer intressant är kanske vart vi är på väg: Är utvecklingen mot Red Bull-enduro bra? Är det framtiden för sporten? Får Enduro VM skylla sig själva? 
Taggar: Bloggen

Kommentarer

#1
2017-12-17 12:03

Nu är du återigen en GGG Magnus :-)

Endurosporten har fått ett rejält uppsving de senaste åren, både i Sverige och utomlands. Det säljs massor av hojar och bara i min vänkrets är det säkert 10-12 personer som har köpt eller ska köpa en endurohoj. Hela denna uppsving kan man tillskriva Hard Enduro med förare som Jarvis, Teddy, Johnny Walker, Billy Bolt med fler. De är gudar på att köra, det ser häftigt ut, de lägger ut massor av filmer, de håller kurser och masterclasses och promotas hårt. Tävlingarna är publikfriande och extrema. Alla ser att det handlar om skicklighet men "vanliga" människor kan fortfarande köra eftersom det ofta finns en lättare klass på tävlingarna. Dessutom är det lätt att titta på en tävling, man får många chanser att se idolerna med relativt korta varv. Det är små ytor så man hinner gå runt till olika platser för att titta...osv.
Kort sagt, det ser förbaskat roligt ut, både att titta på och vara med. När man dessutom kan se tävlingarna på nätet och på tv så är åtkomligheten väldigt stor.

Jämför detta traditionell enduro där det är omöjligt att följa tävlingen med dess långa transportsträckor och specialsträckor i tät skog. Allt man kan se är ett lerhål någonstans med förare som är så skitiga att man inte kan skilja på dem, det är bara de närmast sörjande som orkar titta. Visst, det är relativt många som är ute i skogen på Kåsan men jämfört med "Sea to Sky" eller någon liknande tävling är det väldigt stor skillnad.

Att jämföra dessa två typer av tävlingsmodell är en "no brainer", extremenduron vinner med hästlängder och ligger helt i tiden. En tävlingsform som lockar folk, både deltagare och åskådare är en levande tävlingsform, det är bara att gilla läget... :)

#2
2017-12-17 16:48

Ingen särskrivning!

#3
2017-12-20 15:59

Det jobbigaste @niklasinorr är att jag håller med dig. Både om att jag är en GGG och att extremenduron är mycket mer publikvänlig. Som du säger; det är bara att vänja sig...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.