Bild
Nästa artikel

Dakar Dreamin'

Bloggen
En svacka behöver inte bara vara negativ. Den kan även fyllas med drömmar om ökensand. Du vet väl att du kan se Dakar gratis?
Toby Price och Antoine Meo ligger bra till i toppen.
Toby Price och Antoine Meo ligger bra till i toppen.
Senaste veckorna har jag jobbat arslet av mig för ett projekt på jobbet. Körde ju vid nyår, men därefter har jag i princip bara jobbat, tagit hand om familj och inte mycket mer. Hade hoppats kunna köra på helgen men det blev bara till att sätta sig vid skrivbordet igen. Jobbet blev i alla fall bra, det är alltid något. 
Samtidigt – eller kanske på grund av – som det var maratonpass framför skärmen så började jag bli förkyld så dagens gympass blev inställt. Fick genast rapport från polaren. Bara 99 dagar kvar till start av VRM. Det är inte utan att jag funderar lite på vad jag egentligen gett mig in på... Men försöker man inte, så lär man sig inte något. 

Däremot har jag senaste veckan drabbats av en rejäl Dakar-feber. Eller kanske rättare sagt Rally-feber, för jag försöker också följa Henrik Rahm i Africa Eco Challenge. Men även om Africa Eco är superhäftig tävling är Dakar tveklöst störst. Vilket fantastiskt lopp det är! 
Årets upplaga har bjudit på rent fantastiska vyer, så där bedårande vackert att jag vill boka biljett till Peru direkt. Men det verkar ha varit en rejält tuff inledning på rallyt. Efter 4 sträckor hade 15% av motorcyklisterna brutit och då var det alltså 10 sträckor kvar... 
Kul dock att det ännu så länge inte riktigt är samma KTM-dominans som brukligt, både Honda och Yamaha är ju med i toppen. Nu har de kört 760 km och det skiljer tio minuter mellan de 27 första, endast 5 minuter mellan topp 15. Men racet har ändå bara börjat, det är hälften kvar. 
Jag följer Dakar främst på Redbull.tv som gör ett riktigt bra program från senaste sträckan. De streamar det gratis, men släpper det klockan 01 på natten så det har blivit min frukost-TV-stund. Tyvärr har jag inte Eurosport men de sänder annars både referat från Africa Eco och Dakar, riktigt bra satsning. Går även att tecka sig online för att se det den vägen. De sänder sammandrag varje dag kl 23 i alla fall. 


Tycker även att det är kul att följa Lyndon Poskitt, en brittisk snubbe som kör Dakar i Malle Moto-klassen. Kort beskrivet så innebär Malle Moto att han förutom att köra, dessutom måste göra all service på hojen själv. Om det är några som är hjältar under loppet så är det de som kör i denna klass. Minimal vila. Maximal utmattning.
Han har genom crowdfunding fått ihop pengar till att göra en egen mediasatsning så mitt Facebook-flöde svämmar så smått över av honom. Ett nytt avsnitt klipps ihop efter varje sträcka och ger en lite annorlunda bild av racet, med både mycket onboard-video och om hur det går till i depån. Kolla in hans YouTube-kanal

Dessutom har så klart Andreas också lagt upp ett sammandrag varje dag här på Bike, så nog blir det en del Dakar alltid...

Självklart har jag också drömmt mig bort och kollat på kostnaderna för att köra rally. Det har jag å andra sidan gjort andra år så här i januari när viruset slår till... Börja med Hellas eller Albanien? Fortsätta med Tuareg eller Rally Maroc? Samtidigt så har man ju mycket kvar inom enduro att uppleva så någon gång i februari brukar febern klinga av lite. Men kanske måste man någon gång få det där ur systemet? Samtidigt har jag stor respekt för vad ett rally innebär, både i kostnader, tid och fokus. Å andra sidan ekar Mathias Walkners ord i skallen: "Jag upplevde mer på en dag under ett rally än jag gjorde en hel säsong på crossbanan..." 
Taggar: Bloggen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.