Bild
Nästa artikel

Äntligen startar EnduroGP-säsongen

Bloggen
Nu till helgen är det dags för första deltävlingen i världsmästerskapet i Enduro och till i år är det en hel del nya regelförändringar. Som första tävling körs den extrema vintertävlingen Päijänne runt i Finland.
Äntligen startar EnduroGP-säsongen

Det börjar bli dags för årets första deltävling i Enduro VM, eller EnduroGP som det heter. Till i år är det mycket stora förändringar. Framförallt har man skurit ner på antalet klasser till att helt enkelt vara EnduroGP och Enduro2, där det är EnduroGP som är kungaklassen - med hojar över 250 kubik oavsett om det är två- eller fyrtakt. En utveckling för att få ett bättre mästerskap och en mer tydlig världsmästare. Vissa race i fjolårets mästerskap hade få deltagare i Enduro 3 och för publiken tror i alla fall jag att det här blir tydligare.
Samtidigt finns det de inom VM-cirkusen som inte gillar utvecklingen. De som driver mindre team får givetvis svårare att få vettiga resultat i någon klass när konkurrensen hårdnar - och därigenom rimligen också svårare att få sponsorer. 
Att EnduroGP dessutom börjar med Päijänne i Finland redan nu och avslutas först i oktober gör att det blir en riktigt lång säsong. Det gäller för förarna att hålla sig skadefria hela året för att inte missa viktiga poäng. Att första racet dessutom bjuder på snö och is uppskattas inte heller av alla, eftersom många team i södra Europa har svårt att träna på detta. 
Själv tycker jag att det är en sund utveckling. Jag tror att serien vinner på fler race och färre klasser - och att starta serien med Päijänne är suveränt. Det blir en helt annan typ av tävling än resten av serien, precis som Svenska rallyt är annorlunda jämfört med Monte Carlo-rallyt i WRC. En extremt lång tävling som blir visar vilka av världsstjärnorna som har finländsk sisu. :-) 

Regerande mästare att slå blir Matthew Phillips från Tasmanien, Australien men jag tippar att Mathias Bellino, Nathan Watson och Steve Holcombe samt några till kommer att se till att han får svettas. Jag lägger nog också en peng på att Giacomo Redondi, juniorvärldsmästare i fjol, kommer att vara med i toppen. Jag tror dock att Nathan Watson är en av dem som kommer att bli riktigt svår totalt sett på säsongen, jag tror helt enkelt att han kommer passa bättre på en 350 fyrtakt. Kolla in presentationen här nedan av KTM:s VM-team.  

För svensk del är det framförallt juniorklassen med Albin Elowson, Mikael Persson och Kevin Olsen att hålla koll på. Dessutom har vi Tommy Sjöström med i Enduro2. Blir en spännande säsong! 

Taggar: Bloggen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.